Zone Bypass

Posted on
Sun Mar 05, 2017 7:27 pm
Bleasel offline
Posts: 43
Joined: Mar 05, 2014
Location: Sydney, AUSTRALIA

Re: Zone Bypass

I might have found the problem.

Looking at the code for the plugin.py there is no elif cmd == '616' between cmd 610 and 620.

However if I look at the code on https://github.com/IndigoDomotics/DSC-A ... /plugin.py there is such a command.


If i check for updates, I get

DSC Alarm Your plugin version, v2.1.0, is current.

Posted on
Sun Mar 05, 2017 8:08 pm
Monstergerm offline
Posts: 119
Joined: Sep 01, 2009

Re: Zone Bypass

This is weird. I just confirmed that Github has the right version with the 616 command, and this is the latest version. So, why your plugin does not have this command is a big mystery.

Just download again the zip file, turn off for right now the access code requirement on the DSC panel, and test the plugin functions. I hope this works for you.

I am working on having the plugin send the access code if required, but I ran into a problem with the panel not accepting it. Not sure why.

Posted on
Sun Mar 05, 2017 8:48 pm
Bleasel offline
Posts: 43
Joined: Mar 05, 2014
Location: Sydney, AUSTRALIA

Re: Zone Bypass

Had to change the version number to 2.1.1 to get the plugin to write over the old one.

Now have 616 cmd in in the plugin.py.

Unfortunately problem not solved.


Still not getting any mention of 616 in the debug.

Action Group Bypass zones - Guest
DSC Alarm Received Zone Bypass Action for Zone 'M-L1 Bedroom-Guest Z5' in Partition 1 'Default'.
DSC Alarm Debug TX: 0711*105#AC

DSC Alarm Debug RX: 5000712D
DSC Alarm Debug ACK for cmd 071.
DSC Alarm Debug RX: 51080FE
DSC Alarm Debug Updating state LEDReady for keypad on partition 1 to off.
DSC Alarm Debug Updating state LEDArmed for keypad on partition 1 to off.
DSC Alarm Debug Updating state LEDTrouble for keypad on partition 1 to off.
DSC Alarm Debug Updating state LEDMemory for keypad on partition 1 to off.
DSC Alarm Debug Updating state LEDBypass for keypad on partition 1 to off.
DSC Alarm Debug RX: 51108FF
DSC Alarm Debug RX: 8411CE
DSC Alarm Trouble Status Restore (LED OFF). (Partition 1)
DSC Alarm Debug Updating state LEDTrouble for keypad on partition 1 to off.
DSC Alarm Debug RX: 51100F7
DSC Alarm Debug RX: 5109908
DSC Alarm Debug Updating state LEDReady for keypad on partition 1 to on.
DSC Alarm Debug Updating state LEDArmed for keypad on partition 1 to off.
DSC Alarm Debug Updating state LEDTrouble for keypad on partition 1 to on.
DSC Alarm Debug Updating state LEDMemory for keypad on partition 1 to off.
DSC Alarm Debug Updating state LEDBypass for keypad on partition 1 to on.
DSC Alarm Debug RX: 6501CC
DSC Alarm Debug Partition 1 Ready


Sent request for support help to Envisalink to see if they can work out why cmd 616 not being issued after *1#

Posted on
Mon Mar 06, 2017 5:12 pm
Bleasel offline
Posts: 43
Joined: Mar 05, 2014
Location: Sydney, AUSTRALIA

Re: Zone Bypass

Great news

Envisalink reported that the firmware was too old for that feature.

They upgraded the firmware to 1.12.182 and now it works.

Thanks again for all the help Monstergerm

Posted on
Mon Mar 06, 2017 5:32 pm
Monstergerm offline
Posts: 119
Joined: Sep 01, 2009

Re: Zone Bypass

I am so glad it worked out.

I was suspecting last night that there might be a firmware issue. They just upgraded the firmware for EVL-3 on January 31, 2017 to version 180. They must have figured out an issue with it.

Now, I need to get the feature to work that sends the bypass access code when the panel requests it. Who did you contact at Envisalink?

Posted on
Mon Mar 06, 2017 6:15 pm
Bleasel offline
Posts: 43
Joined: Mar 05, 2014
Location: Sydney, AUSTRALIA

Re: Zone Bypass

I just used the "Request Support" link on the homepage. (Not the forum site). They responded in 24 hours.
I was not able to find anywhere how to update the firmware, or indicate the latest firmware. Some sites say it happens automatically, and it obviously does as I had v180, however I note from the forum site there were discussions (including from you) in respect of the 616 cmd midway through last year.


Re the access code. A work around may be: in the Config include a check box for access code required for *1, *2, *3

and in in the plugin use and "if statement", such that if checkbox has been check, then use the *1[code] etc.

Sorry my python is very basic, but that would work using basic coding. It is not the universal solution that you are proposing, but then again, perhaps the master code should not be inserted in all situations when requested by the plugin, particularly as there is no way at this stage to limit control pages or features to particular users.

Posted on
Mon Mar 06, 2017 6:28 pm
Monstergerm offline
Posts: 119
Joined: Sep 01, 2009

Re: Zone Bypass

This is not going to work since you cannot send access codes with any TPI command you want. You have to wait for the panel to request an access code through cmd 900 and then send the code via cmd 200. I will sent Envisalink a request why this command does not work.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron