gmail IMAP idle stalls after a while?

Posted on
Thu Dec 15, 2016 10:39 am
blysik offline
Posts: 181
Joined: Jan 06, 2015

gmail IMAP idle stalls after a while?

Setup gmail running via IMAP and IDLE. Things work fine for a while, then in my logs I see something like this:

Dec 15, 2016, 4:28:13 AM
Better Email Debug Gmail IMAP: IDLE Event Received
Better Email Debug Gmail IMAP: Doing checkMsgs
Better Email Debug Gmail IMAP: msg_ids = ['']

Dec 15, 2016, 4:29:30 AM
Z-Wave received "002 - Luminance" sensor update to 0 lux

Dec 15, 2016, 4:36:00 AM
Better Email Debug Gmail IMAP: IDLE Event Received
Better Email Debug Gmail IMAP: Doing checkMsgs

And it just stops. It doesn't do anything after that until I restart the Better Email plugin,.

Any ideas? Thanks.

Posted on
Thu Dec 15, 2016 10:43 am
FlyingDiver offline
Posts: 2289
Joined: Jun 07, 2014
Location: Cape Coral, FL

Re: gmail IMAP idle stalls after a while?

As far as I can tell, it's a Gmail bug. It just stops sending to IDLE connections. The best I can suggest is that you set a schedule (hourly, maybe) that disables then enables the GMail server device. That will cause it to reconnect to GMail. Just make sure you delay the enable action by 10 or 15 seconds after the disable.

joe (aka FlyingDiver)
my plugins: http://forums.indigodomo.com/viewforum.php?f=177

Posted on
Thu Dec 15, 2016 11:25 am
blysik offline
Posts: 181
Joined: Jan 06, 2015

Re: gmail IMAP idle stalls after a while?

Sounds good. I'm having trouble finding my IMAP server device under the Actions. Am I missing something obvious? I can't get to it via 'Device Actions' or 'Better Email' actions.

Posted on
Thu Dec 15, 2016 11:27 am
FlyingDiver offline
Posts: 2289
Joined: Jun 07, 2014
Location: Cape Coral, FL

Re: gmail IMAP idle stalls after a while?

Enabling/disabling devices is an Indigo server action. So Server Actions -> Enable/Disable Actions

joe (aka FlyingDiver)
my plugins: http://forums.indigodomo.com/viewforum.php?f=177

Posted on
Thu Dec 15, 2016 11:30 am
blysik offline
Posts: 181
Joined: Jan 06, 2015

Re: gmail IMAP idle stalls after a while?

Aha! Got it, thanks.

Posted on
Fri Dec 16, 2016 10:11 am
Bollar offline
Posts: 511
Joined: Aug 11, 2013

Re: gmail IMAP idle stalls after a while?

FWIW, I have been using the following Python script to do a restart:

Code: Select all
plugin = indigo.server.getPlugin("com.flyingdiver.indigoplugin.betteremail")
if plugin.isEnabled():
   plugin.restart()

Insteon / Z-Wave / Bryant Evolution Connex /Tesla / Roomba / Elk M1 / SiteSage / Enphase Enlighten / NOAA Alerts

Posted on
Fri Dec 16, 2016 10:13 am
FlyingDiver offline
Posts: 2289
Joined: Jun 07, 2014
Location: Cape Coral, FL

Re: gmail IMAP idle stalls after a while?

Bollar wrote:
FWIW, I have been using the following Python script to do a restart:

Code: Select all
plugin = indigo.server.getPlugin("com.flyingdiver.indigoplugin.betteremail")
if plugin.isEnabled():
   plugin.restart()


That certainly will work, but I'm thinking why restart the whole thing when it's just the one connection that needs a restart? Though I think I was the one that told you to do it that way.

I guess I could add an action that would restart the connection. Not sure it's worth the effort. :)

joe (aka FlyingDiver)
my plugins: http://forums.indigodomo.com/viewforum.php?f=177

Posted on
Fri Dec 16, 2016 10:17 am
Bollar offline
Posts: 511
Joined: Aug 11, 2013

Re: gmail IMAP idle stalls after a while?

FlyingDiver wrote:
I guess I could add an action that would restart the connection. Not sure it's worth the effort. :)

Probably not. This account is pretty much my sole remaining tie to Google, so perhaps I'll migrate to something else...

Insteon / Z-Wave / Bryant Evolution Connex /Tesla / Roomba / Elk M1 / SiteSage / Enphase Enlighten / NOAA Alerts

Page 1 of 1

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest