Alexa no longer discovering Indigo installed/managed devices

Posted on
Thu Sep 19, 2019 8:54 am
jay (support) offline
Site Admin
User avatar
Posts: 15683
Joined: Mar 19, 2008
Location: Austin, Texas

Re: Alexa no longer discovering Indigo installed/managed dev

Excellent evaluation/investigation @James, thanks for sharing.

Jay (Indigo Support)
Twitter | Facebook | LinkedIn

Posted on
Fri Sep 20, 2019 5:28 am
wormhole offline
Posts: 118
Joined: Feb 21, 2017

Re: Alexa no longer discovering Indigo installed/managed dev

So having read through this, there is still no solution as of yet correct?

Posted on
Fri Sep 20, 2019 12:32 pm
James offline
Posts: 11
Joined: Aug 16, 2011

Re: Alexa no longer discovering Indigo installed/managed dev

Right. No solution yet... just a temporary work-around for users with Echo Dot Gen1s or Amazon Taps. :?

Posted on
Fri Sep 20, 2019 12:53 pm
PME999 offline
Posts: 39
Joined: Jul 28, 2012

Re: Alexa no longer discovering Indigo installed/managed dev

Same problem for me since 2 days probably after automatic firmware update of my echo dot 2sd gen.
No way to downgrade the firmware ?
Thanks
Patrice

Posted on
Fri Sep 20, 2019 1:26 pm
katiaf offline
Posts: 66
Joined: Jul 01, 2014

Re: Alexa no longer discovering Indigo installed/managed dev

I can confirm that getting a used echo 1st gen from eBay worked for me (<$40).

I followed these steps:

1) Deleted all Indigo devices from Alexa through the web interface
2) Set up new 1st gen echo through Alexa app
3) Asked Alexa to "Discover devices" in 1st gen echo. I did NOT turn off or disconnected from the network my 8 other echos.
4) All 69 devices were discovered in the first try.
5) Tested voice commands from newer echos and they work fine.

Thanks for posting this work around in the thread. Now crossing my fingers so that Amazon does not have a way to update the firmware in these old echos!

Posted on
Fri Sep 20, 2019 2:34 pm
autolog online
Posts: 2941
Joined: Sep 10, 2013
Location: West Sussex, UK [GMT+1]

Re: Alexa no longer discovering Indigo installed/managed dev

PME999 wrote:
... No way to downgrade the firmware ? ...


Not that I am aware of. :(

Posted on
Fri Sep 20, 2019 2:47 pm
Barnman offline
Posts: 99
Joined: Mar 01, 2009
Location: Parkton, NC

Re: Alexa no longer discovering Indigo installed/managed dev

katiaf wrote:
I can confirm that getting a used echo 1st gen from eBay worked for me (<$40).

I followed these steps:

1) Deleted all Indigo devices from Alexa through the web interface
2) Set up new 1st gen echo through Alexa app
3) Asked Alexa to "Discover devices" in 1st gen echo. I did NOT turn off or disconnected from the network my 8 other echos.
4) All 69 devices were discovered in the first try.
5) Tested voice commands from newer echos and they work fine.

Thanks for posting this work around in the thread. Now crossing my fingers so that Amazon does not have a way to update the firmware in these old echos!

That’s good to hear, I have a brand new in box gen1 coming from eBay tomorrow, hopeful that this gets me back up!


Sent from my iPhone using Tapatalk

Posted on
Fri Sep 20, 2019 3:07 pm
mclass offline
Posts: 184
Joined: May 13, 2015
Location: Melbourne, Australia

Re: Alexa no longer discovering Indigo installed/managed dev

katiaf wrote:
I can confirm that getting a used echo 1st gen from eBay worked for me (<$40).

I followed these steps:

1) Deleted all Indigo devices from Alexa through the web interface
2) Set up new 1st gen echo through Alexa app
3) Asked Alexa to "Discover devices" in 1st gen echo. I did NOT turn off or disconnected from the network my 8 other echos.
4) All 69 devices were discovered in the first try.
5) Tested voice commands from newer echos and they work fine.

Thanks for posting this work around in the thread. Now crossing my fingers so that Amazon does not have a way to update the firmware in these old echos!


So if you remove the Gen 1 device from the network after successful discovery, does the system continue to operate ok? I have two systems and only one Gen 1, so was wondering if I can swap it around and get both working again!


Sent from my iPad using Tapatalk

Posted on
Fri Sep 20, 2019 4:38 pm
James offline
Posts: 11
Joined: Aug 16, 2011

Alexa no longer discovering Indigo installed/managed devices

mclass wrote:
So if you remove the Gen 1 device from the network after successful discovery, does the system continue to operate ok?


Unfortunately no. It seems you’ll need a Gen 1 device or Amazon Tap connected in order for both discovery AND control of your smart home devices.

Other Echo devices SHOULD still work (recommend that you turn them off during discovery), but the control commands to the Alexa-Hue plugin will only come from the Gen 1 devices or Amazon Taps at the moment. :(


Sent from my iPhone using Tapatalk

Posted on
Fri Sep 20, 2019 7:47 pm
RobPatton offline
Posts: 13
Joined: Dec 18, 2011
Location: Lake Mary, Fl

Re: Alexa no longer discovering Indigo installed/managed dev

As crazy as it sounds, I'm actually relieved to see other people with this problem, I've spent a few days trying to make this again with ZERO luck. Glad to see its not me thats gone crazy. Should have thought to check the forum first...

Posted on
Fri Sep 20, 2019 11:51 pm
sdmike offline
Posts: 1
Joined: May 15, 2016

Re: Alexa no longer discovering Indigo installed/managed dev

I can also confirm what katiaf posted earlier. Installed my $21 Echo Gen 1 and was back in business in less than a minute. :D

But I am definitely looking forward to a more integrated official solution to this.

Also, I had forgotten that I had once upon a time installed the HomeBridge Kit plugin, so Siri was able to step in for Alexa while I waited for my Gen 1 Echo.

Posted on
Sat Sep 21, 2019 3:52 pm
MR_ROBOT_ offline
Posts: 10
Joined: Feb 11, 2019

Re: Alexa no longer discovering Indigo installed/managed dev

As per others I am now back up and running with a Gen 1 Echo as part of my setup.

As per what “katiaf” said, I didn’t need to turn off any of my other Alexa devices, just added the Gen 1 Echo to my home network and discovery in indigo worked on first attempt.

Fingers crossed it lasts a while now.

Hope others have luck in finding a gen 1 device.

Posted on
Sun Sep 22, 2019 10:58 am
jdxs offline
Posts: 8
Joined: Jul 25, 2019

Re: Alexa no longer discovering Indigo installed/managed dev

Yep! Gen 1 device resolves the problem.
Just connect gen 1 device, Goto alexa.amazon.com then smart home then devices, forget all devices then discover.
If you are unable to find a cheap gen 1 device, Amazon has them for $70 for next day Prime delivery. They are classed as refurbished but appear to be brand new.
Jeff

Posted on
Sun Sep 22, 2019 12:36 pm
Barnman offline
Posts: 99
Joined: Mar 01, 2009
Location: Parkton, NC

Alexa no longer discovering Indigo installed/managed devices

jdxs wrote:
Yep! Gen 1 device resolves the problem.
Just connect gen 1 device, Goto alexa.amazon.com then smart home then devices, forget all devices then discover.
If you are unable to find a cheap gen 1 device, Amazon has them for $70 for next day Prime delivery. They are classed as refurbished but appear to be brand new.
Jeff

The gen 1 echo plus does not work, I tried it, they are still getting updated. I’m assuming since it is a hub.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Posted on
Sun Sep 22, 2019 2:08 pm
jdxs offline
Posts: 8
Joined: Jul 25, 2019

Re: Alexa no longer discovering Indigo installed/managed dev

Barnman wrote:
jdxs wrote:
Yep! Gen 1 device resolves the problem.
Just connect gen 1 device, Goto alexa.amazon.com then smart home then devices, forget all devices then discover.
If you are unable to find a cheap gen 1 device, Amazon has them for $70 for next day Prime delivery. They are classed as refurbished but appear to be brand new.
Jeff

The gen 1 echo plus does not work, I tried it, they are still getting updated. I’m assuming since it is a hub.


The one I purchased from Amazon is not the Plus.
The link is https://www.amazon.com/gp/offer-listing ... guration=0.
It is working perfectly.
I am not sure what you mean by "they are still getting updated".
Does that mean that Amazon is progressively updating the firmware on all devices and the gen 1 will fail when that occurs.
Do we know if that is why the the gen 2 failed?
Is there evidence of that occurring?
The software version of my gen 1 is 597462620.
As one of my gen 3 devices also has this software version, I am assuming that it's firmware has been updated on instal.
But some other gen 3 devices have 645583520, 2785574276 so this does not suggest that there is a consistent auto upgrade occurring.
I don't see an option to prevent software updates.
If this is going to create problems, do you know of one?

But, to re-iterate, my system is working perfectly with the gen 1 device now installed so this additional info is mainly to provide info to anyone either looking for a resolution or working on the cause of the problem.

Jeff

Who is online

Users browsing this forum: autolog, farberm, jgb and 1 guest